‘Eindelijk, een maaltijdbox voor iedereen’

By 11th March 2017News
Chef Ali, Moxi.biz award, Halal voedselmarkt

‘Chef Ali’ is winnaar van de Moxi.Biz award 2016. Zij zijn door het publiek verkozen tot het bedrijf dat op het gebied van ‘food’ op een unieke manier diversity marketing heeft ingezet en op deze manier succesvol een brede groep consumenten heeft weten te bereiken. Met meer dan 80% van de stemmen wonnen zij van Jamila Winwood, schrijfster van het boek ‘Van Tajine tot Havermout’ en Vivian Acquah, healthy lifestyle coach. Het bedrijf is in 2016 gestart met het bezorgen van halal maaltijdboxen in Nederland, maar kijkt nu al over de grenzen heen.

‘Wij hebben internationale ambities’

Eind januari werd de award persoonlijk uitgereikt in Amsterdam bij de stadsboerderij Osdorp, de locatie waar de maaltijden van Chef Ali worden bereid door Mounir Toub. Als wij binnen komen haalt hij net een van de gerechten uit de oven. Hij wordt in de keuken vergezeld door mede-oprichters Aissa, Redouan en Brahim: het ‘Dreamteam’is compleet. De groep heeft hun verschillende krachten goed weten te bundelen voor een ‘wining game’. Hun diverse achtergronden en expertises komen tijdens onze ontmoeting duidelijk naar voren: ‘Hoeveel mensen hebben eigenlijk gestemd?’ vraagt Redouan, voormalig Business accountmanger bij ABN Amro en start-up coach. Duidelijk een man van cijfers en resultaten. Naast zijn werk bij Chef Ali begeleidt hij ook Nederlandse bedrijven bij het succesvol ondernemen in Marokko. In de tussentijd zet marketingmanager Aissa een kop thee. Als ik hem vraag naar de missie van Chef Ali zegt hij: ‘We hebben internationale ambities’. Brahim houdt ons in de tussentijd aan de praat en vertelt enthousiast over hoe het team tot stand is gekomen. Redouan en hij zijn jeugdvrienden en ‘Aissa en ik hebben elkaar ontmoet bij Dell’. Hun jaren ervaring als sales- en accountmanagers zetten ze nu in om Chef Ali zowel nationaal als internationaal op de kaart te zetten.

Het gezicht van Chef Ali

Mounir is het boegbeeld en gezicht van Chef Ali. In het echt is hij net zo goedlachs en vriendelijk als op de foto. Een druk baasje: naast het koken bij 24Kitchen en Chef Ali is hij ook nog docent op het Summa College in Eindhoven. Dat zijn een aardig aantal kilometers reizen tussen Houten, Amsterdam en Eindhoven. Ik vraag me af hoe hij dat doet. Als hij achter de keukentafel vandaan komt zie ik dat hij onder zijn koksjas een motorbroek en laarzen draagt. Hij vertelt: ‘Deze moet je wel echt hebben in de winter’ en wijst mij zijn Gerbing motorhandschoenen met ingebouwde verwarming.

Een maaltijdbox voor iedereen

Met een maaltijdbox gevuld met vers en biologisch eten weten ze  diverse groepen consumenten aan te spreken. Hun slogan luidt terecht ook: ‘Een maaltijdbox voor iedereen’. Aan de ene kant bereiken ze hiermee de mensen met een voorkeur voor een gezonde lifestyle en duurzaam eten. Daarnaast spelen ze in op de behoefte van de groeiende groep drukke Moslims in Nederland die graag iets extra’s betalen voor een snel te bereiden halal maaltijd. Door het gebruik van halal vlees en de grootte van de porties – er moet immers volgens niet-Westerse gebruiken altijd genoeg zijn voor iedereen – weet Chef Ali zo een bredere groep klanten aan te spreken dan concurrenten zoals Hello Fresh. Hun klantenbestand bestaat voor 60% uit niet-Moslims.

Potentie van de Halal voedselmarkt

Dat Chef Ali internationale ambities heeft is logisch. Volgens Jop Thissen, organisator van de Halal Expo Europe beurs, bestaat de consumentenmarkt in 2030 wereldwijd voor 26 procent uit Moslims. Zij besteden volgens schattingen alleen al € 650 miljard aan voeding. Wereldwijd is de Halal voedselmarkt volgens The Economist en Thomson Reuters goed voor 1 biljoen dollar en is er een verwachte groei naar 1,7 biljoen in 2018. Ook Bloomberg labelt deze voedselindustrie als een ‘$20 billion hit’. Consumptie van halal producten is overigens niet alleen voorbehouden aan Moslims, maar juist ook aan het toenemend aantal consumenten die een gezonde leefstijl nastreeft. Ook de groeiende interesse voor de muliculturele keuken draagt bij aan deze ontwikkeling. Kortom,  Chef Ali speelt met hun halal maaltijdbox goed in op deze booming markt.

Moxi.Biz wenst het Chef Ali team veel succes met het realiseren van hun ambities!

 

Rianne Dragt

Oprichter Moxi.Biz

 

Het integreren van diversiteit in het DNA van een bedrijf is volgens Moxi.Biz een ‘must have’ in plaats van een ‘nice to have’ . Onze missie is het vergroten van het bewustzijn van de business benefits van diversity marketing en het helpen van bedrijven om een meer divers publiek te bereiken. Dit doen we door het delen van relevant nieuws uit binnen- en buitenland, inzicht geven in best practices van ondernemers en diversity officers en het organiseren van inspirerende business events.

 

13,417 total views, 4 views today

You might also like...

Leave a Reply