“We hebben al veel gedaan op het gebied van diversiteit, maar we zijn er nog lang niet”.

By 23rd March 2017News
Alvin Khodabaks van Clifford Chance over diversiteit bij Moxi.Biz Event diversity capital analytics

Alvin Khodabaks is advocaat en partner bij advocatenkantoor Clifford Chance in Amsterdam. Als voorzitter van Clifford’s Diversity Working Group, richt hij zich op het verder ontwikkelen en implementeren van de strategie omtrent diversiteit. Op 1 maart was hij te gast bij het Moxi.Biz inspiratie event.

“Allemaal leuk en aardig, maar hoe zit het met  de Nederlandse tradities?”

“Als internationaal advocatenkantoor met offices op vijf continenten, moeten we wel divers zijn. We werken met inernationale teams en voor cliënten wereldwijd. We zien dat als onze kracht, een uniek onderscheidend element van business doen”. “Strength through diversity is onderdeel van ons merk. Binnen de organisatie is daar geen discussie over. Iedereen is het ermee eens. Maar diversiteit  is niet iets wat je een keer doet, zoals een event. Het in stand houden, er constant mee bezig zijn, het integreren in alle aspecten binnen je bedrijf, is essentieel”. Alvin noemt de Diversity Working Group als  een van de belangrijke instrumenten binnen Clifford Chance. Maar ook het organiseren van periodieke themadagen. De mixed lunches waar vooraf aan een belangrijke feestdag zoals het Suikerfeest, iedereen informatie krijgt over de achtergrond en betekenis van bepaalde culturen en geloven. “Allemaal leuk en aardig, maar hoe zit het met de Nederlandse tradities?”, kregen ze als opmerking. Recentelijk  is er ook aandacht besteed aan het Nederlandse carnaval, zegt hij lachend”.

“We hebben al veel gedaan op het gebied van diversiteit, maar we zijn er nog lang niet”.

Alvin waarschuwt voor de keerzijde van diversiteit. De bedoeling van diversiteit is, dat je er positief mee bezig bent. “Iedereen wil zich zo uniek voelen, dat ze geen aansluiting meer hebben met anderen”. Of mensen liggen onder de spreekwoordelijke vergrootglas en voelen zich daardoor ook  anders. Daar moet je als bedrijf voor waken en is er balans nodig. Daarom zorgt Clifford Chance voor mogelijkheden om te netwerken en sociale activiteiten voor gelijkgestemden. Bijvoorbeeld de samenwerking van Arcus – het interne LGBT+ netwerk – met Human Rights Watch/Workplace Pride. Ze organiseren een fototentoonstelling en een event op een van de kantoren. Voor het evenement zijn ook cliënten uitgenodigd en voelen zij zichzelf ook betrokken.

Een ander probleem is, ondanks een uitgebalanceerd personeelsbestand, dat te weinig vrouwen op topposities zitten. In veel andere landen buiten Nederland is het voor vrouwen normaler om fulltime te werken. Kinderopvang is ook beter georganiseerd, zoals bijvoorbeeld in Scandinavië. Ook ligt het aan de nog altijd traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen. De mannelijke leiderschapskwaliteiten zijn vaak leidend als het gaat om beoordelen, ook voor vrouwen.

Aantrekken van divers talent van hoogwaardige kwaliteit

Alvin noemt ook het ‘verkeerde’ imago van Clifford Chance die het in de ogen van divers talent heeft. Dat ligt niet aan Clifford Chance, maar aan het imago dat advocatenkantoren hebben; de  associatie met de Zuidas en Canary Wharf (Londen). Het start al tijdens studententijd. Verenigingen en ontgroening zijn bijna synoniem voor exclusiviteit, maar ook sporten als hockey. Het is voor divers talent niet makkelijk om daar tussen te komen.

“Maar juist talent van hoogwaardige kwaliteit heeft  toegang nodig tot belangrijke netwerken. Deze moeten we ontsluiten”. Aldus Alvin in zijn observatie over diversiteit  in een notendop.

Het integreren van diversiteit in het DNA van een bedrijf is volgens Moxi.Biz een ‘must have’ in plaats van een ‘nice to have’ . Onze missie is het vergroten van het bewustzijn van de business benefits van diversiteit en het helpen van bedrijven om een meer divers publiek te bereiken. Moxi.Biz organiseert regelmatig inspirerende events rondom het thema Diversity & Business.

13,405 total views, 5 views today

You might also like...

Leave a Reply