“De kracht van islamic branding is dat het een taal is die iedereen begrijpt. Cosmopolitisch met behoud van eigen identiteit.”

By 10th May 2017Interviews, News
abdelaziz aouragh, islamic branding, pure safy

Abdelaziz Aouragh is auteur, columnist en oprichter van Islamic branding agency ‘Pure Safy branding’. Ook is hij mede-oprichter van MELT.biz (MELT = Middle Eastern Luxury Travels). Dit business platform richt zich op het bevorderen van de aantrekkingskracht van Nederland en Europa als reis -en winkelbestemming.

Wie is Abdelaziz?

Geboren en getogen in Amsterdam-Oost. Ik groeide op in een ondernemersfamilie. Mijn manier hoe ik naar merken en consumenten kijk, is altijd al anders geweest. Minder klassiek dan bijvoorbeeld mijn neven en ooms, marktleiders in etnic food in Nederland. Na een tijd in loondienst te hebben gewerkt, werd ik ondernemer. Ik startte met ‘El Asira’, een cosmeticamerk gericht op sensual wellness. Eigenlijk was er nog geen product, maar door de immense media-aandacht kreeg het al een bepaald ‘label’. Dat is toen viral gegaan (o.a. op CNN). Ik leerde veel van deze periode, ook van mijn fouten.

Ik ben een marketeer, gespecialiseerd onder andere in islamic branding, met een cosmopolitische gedachtengoed. Ik ga over grenzen, maar behoud wel mijn eigen identiteit. Het maakt niet uit wat voor achtergrond je hebt of waar je vandaan komt. Of je nu links of rechts georiënteerd bent. Het is overduidelijk als je me ziet en hoort, dat ik iets begrijpbaar kan maken voor iedereen. Dat is denk ik in a nutshell Abdelaziz.”

Ook vertelt hij over zijn liefde voor de vechtsport BJJ, Braziliaanse jiu jitsu. Een van de snelst groeiende sporten martial arts in de wereld. Over de effectiviteit van deze sport en de vergelijking met branding, campagnes en marketing. “Je probeert je zo effectief mogelijk in te zetten.”

Wat drijft jou?

“Ik haal al mijn inspiratie en wijsheid uit het moslim-zijn. Het is als een rode draad in mijn leven, een lifestyle, een drijfveer. In alles wat ik doe, de keuzes die ik maak, hoe ik met mijn kinderen en vrouw omga. De islam en moslims hebben een slechte naam, vooral dankzij de media. Maar het lijkt erop dat men is vergeten hoe de Renaissance is ontstaan in Europa. Als je de geschiedenis kent en als je kijkt wat mijn religie heeft gebracht aan wijsheid, dat is gewoon toepasbaar in elke tijd. Dat drijft mij.”

Wat is jouw kracht door die twee dingen, moslim zijn en cosmopoliet, te integreren in jouw manier van business drijven?

Er zijn veel minder praktiserende moslims, die zich proberen aan te passen aan de maatschappij of een bepaalde situatie. Ik zeg niet dat je je niet moet aanpassen. Je moet je goed inleven, je moet de taal kennen. Bedrijven gaan uit van de negatieve beeldvorming over moslims, maar ik laat een heel andere invalshoek zien. Datgene wat iedereen destijds zag als zwakte, moslim zijn, dat blijkt nu juist het meest krachtige te zijn. Dat is de reden waarom bedrijven bij mij aankloppen. Die willen weten hoe ze de moslims beter kunnen bereiken. We leggen in heldere simpele taal uit hoe de markt eruit ziet en wat je (mogelijk) als bedrijf misloopt. Zo laten we een heel andere invalshoek zien. Op dit moment werk ik alleen maar met A-merken die geïnteresseerd zijn in de ‘moslim-markt’. Datgene wat ik nu doe, daarvan is bewezen dat het werkt en dat er animo voor is.

Op een congres sprak ik Jort Kelder en hij maakte me een compliment. “Jij zoekt de verbinding, Abdelaziz, door juist waarden te vergelijken met elkaar die we niet van elkaar kennen maar die er wel zijn, die verbind je.” Juist. En zo komen we verder. De kracht van islamic branding is dat het een taal is die iedereen begrijpt. Cosmopolitisch met behoud van eigen identiteit.

Wat is je doel met Pure Safy Branding?

“Pure Safy Branding is een full service agency. Vanuit deze agency werk ik voor verschillende merken die deze doelgroepen [Moslims] wereldwijd willen bereiken met hun dienst of product. Mijn doelstelling met Pure Safy Branding is dat wij een autoriteit op dit gebied willen worden of misschien al zijn? Ik heb expliciet gekozen voor deze niche. We zijn dus geen etno marketing bureau.”

 

Drie Moxi.Biz vragen aan …

Welke waarden zijn belangrijk voor jou als consument?

Integriteit, respect en kwaliteit

Welk merk spreekt jou het meeste aan?

Twijfelt tussen Nike en Adidas. Zegt uiteindelijk: Adidas

Wat is jouw favoriete commercial?

De Rolo commercial met die olifant. Een klassieker.

23,256 total views, 7 views today

You might also like...

Leave a Reply