Best of both worlds, African heritage in Amsterdam

By 11th May 2017News
daily paper crew

Jefferson Osei, een van de oprichters van streetwear label ‘Daily Paper’, sprak op het Amsterdam&Co event in 2015 over Amsterdam en roots. Hij vertelde over zijn Amsterdamse én Afrikaanse wortels. Over de suburbs waar hij vandaan komt, over opgroeien tussen diverse culturen en waar ‘het’ allemaal gebeurde en nog steeds gebeurt. De vanzelfsprekendheid van het beste van niet twee, maar vele werelden. Een mooi positief verhaal van een jonge Amsterdammer vol wijsheid, zonder een spoortje arrogantie. Dat biculturaliteit een kracht is, blijkt wel uit hoe succesvol Daily Paper is.

Van blog naar flagship store

Jefferson begon samen met vrienden een lifestyle blog over kleding en events. Daarna volgde een mini-oplage t-shirts (5!) en iedereen wilde het hebben. Zelfs mensen die het blog niet eens kenden. Het was duidelijk, ze gingen verder met kleding. Fast forward, vijf jaar later is Daily Paper een bekend streetwear label; moderne, comfortabele kleding met subtiele Afrikaanse invloeden. Wereldwijd omarmd door jongvolwassenen. De jongens van Marokkaanse, Ghanese en Somalische afkomst weten andere jongeren op hun unieke manier te inspireren en te bereiken.

Meer dan een merk…

Daily Paper is meer dan een merk, een movement waar jongeren bij willen horen. Erkenning en herkenning door modellen die de streetwear presenteren. Ze zijn in vele opzichten rolmodellen en bewijzen dat Afrika veel meer is, dan de media laat zien. Tijdens het Amsterdam Dance Event organiseerden ze een event samen met andere grote merken zoals Spotify. Locatie? Hun eigen flagship store. Precies, rasondernemers. Logisch, dat bekende merken zoals Denham in de rij staan om samen te werken. Met het dj-collectief Yellow Claw lanceerden ze ‘Blood for Mercy’.

Samenwerking met PUMA

De meest recente, maar zeker niet de minste ‘collab’ is met PUMA. Via-via ontmoetten ze de PUMA-opperbaas van de collabs. Na een etentje en een pitch, volgde een belletje met de vraag of ze zin hadden in een samenwerking. Voor deze kledinglijn is de grootste inspiratiebron de cricket-spelende Masaï-stam uit Oost-Afrika. ‘Het is niet zomaar een kwestie van een leuk printje kopiëren, ons logo erop doen en verkopen.

We verdiepen ons in de prints, de achtergronden en verweven het in onze ‘lijn’. Belangrijk is ook dat we hierover vertellen, want deze dingen horen bij de identiteit van mensen, dat kan gevoelig liggen. Niet alleen maar gebruiken, zonder het achterliggende verhaal te vertellen. Het gaat om inclusiviteit en educatie. Dit spreekt zeker de jongeren aan. Indrukwekkend om carte blanche van een wereldberoemd sportmerk te krijgen en in hetzelfde rijtje van co-ontwerpers te staan als onder andere wereldster Rihanna.

Het eerste lustrum van Daily Paper is nog maar het begin. De wereld ligt aan hun voeten. African Heritage in Amsterdam.

De Afrikaanse Amsterdammers zijn veel onderweg, gaan van events naar fashion week. Moxi.Biz is trots dat op 31 mei Elvis Osawe (junior brand manager) een van de gastsprekers is tijdens het Moxi.Biz inspiratie event: ‘Cultural marketing: Trends, Brands en Lifestyles’. Meld je aan via: http://moxibiz.com/events/cultural-marketing-anno-nu

Meer info over Daily Paper vind je hier

Foto: Daily Paper

136,143 total views, 22 views today

You might also like...

Leave a Reply