Goede hoop voor ‘Goede Hoop’! 

By 20th May 2017News
goede hoop expo

“De keuze om door een wit gekleurde lens de koloniale geschiedenis te vertellen, reproduceert een bijzonder schadelijke vorm van selectief geheugenverlies.” Oeps. Dit is slechts een zin uit de open brief, gericht aan het Rijksmuseum. De professoren, historici en kunstenaars zijn behoorlijk kritisch op de expositie ‘Goede Hoop. Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600’. Ze beweren en beargumenteren, dat de tentoonstelling te veel vanuit een eenzijdige ‘witte’ en ‘koloniale’ bril is samengesteld. Is ‘Goede Hoop’ toch niet culture-proof?

De ‘New – Dutch’ consument

De wereld is tegenwoordig meer dan ooit een melting-pot. Technologie, politieke en economische ontwikkelingen vormen onze identiteit als persoon en consument. Daarnaast leiden factoren als (internationale) migratie, demografische ontwikkelingen en het beïnvloeden van elkaar door cross-culturele relaties tot een bevolking die een divers beeld van de wereld zal hebben. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met meerdere verhalen, meerdere belevenissen, meerdere perspectieven. Of we het nu willen of niet, de ‘New-Dutch’ bevolking is een feit.

Voorkomen van culturele blunders

Uitgaan van een beeld van een homogene autochtone Nederlandse consumentengroep kan leiden tot imagoschade, zoals in het voorbeeld van de expo ‘Goede Hoop’. Zeker in grote steden als Amsterdam waar autochtonen inmiddels in de minderheid zijn. Daarom is (cross-)cultural marketing is meer dan ooit relevant. Dit vraagt naast acceptatie van de nieuwe Nederlandse bevolkingssamenstelling ook om een bepaald bewustzijn. Bewustzijn van de Westerse bril waarmee naar een homogene groep consumenten wordt gekeken. Hiermee voorkom je culturele blunders en imagoschade dat nog jarenlang pijn kan doen.

Goede hoop!

Er is goede hoop voor het Rijksmuseum! Wij van Moxi.Biz helpen bedrijven en organisaties om producten of merken culture-proof te maken. Inspelen op het nieuwe Nederland vraagt om een nieuwe blik op marketing, waarbij culturele trends en lifestyles centraal staan. Daarom organiseren we op 31 mei het  inspiratie event Cultural Marketing: trends, brands & lifestyles met inspirerende business cases over de kansen en opbrengsten van cultural marketing. In de Masterclass geven we een overzicht van de eerste en meest recente ontwikkelingen van cultural marketing in binnen- buitenland en de kenmerken van de ‘New Dutch’ consument.

Kortom: laat je inspireren tijdens het event Cultural Marketing: trends, brands & lifestyles op 31 mei van 14.00 – 17.00 uur in het Volkshotel Amsterdam. Aanmelden kan via deze link.

BRONNEN:

www.oneworld.nl

www.rijksmuseum.nl

Foto: Rijksmuseum 2017

14,785 total views, 7 views today

You might also like...

Leave a Reply