“Diversiteit in het winkelstraatbeeld creëren, dat is mijn motto”

By 26th May 2017News
naomi1

“Een zebra-print is zo jaren ’80! Afrikaanse motieven zijn zoveel meer.” Ze lacht om haar eigen uitspraak, maar weet waar ze het over heeft. Naomi Rosheuvel, ontwerpster, praat gepassioneerd over de invloeden in haar kledingmerk. Een warme, spontane Nederlandse dame met Surinaamse roots uit Amsterdam.

Van hobby naar drie kledinglijnen

Ooit was kleding maken een hobby. Een ‘hooded scarf’ (soort sjaal), daar begon het ooit mee in 2008. Dat was een succes en het smaakte naar meer. Een kleurrijke collectie volgde. En ook de wereldberoemde fashion weeks, van Amsterdam, Berlijn tot aan Zuid-Afrika. In 2015 stond ze op Lowlands, hoe bijzonder is dat! Nu heeft ze naast de basis kledinglijn ‘Nomi’, ook BNomi (Bespoke Tailoring: op maat gemaakt) en UNomi (Urban en Unisex).

Meer dan een kledingmerk

Naomi draagt met haar kleding graag iets uit. Wie ze is, waar ze vandaan komt en het waarom van haar fashion. ‘Nomi by Naomi’ is meer dan kleding, een doorgeefluik van kennis. Een referentie aan haar Surinaamse wortels en Afrika. Dat laatste is herkenbaar voor veel mensen.

Nomi by Naomi

Rolmodel en inspiratie

Het enthousiasme spat ervan af als ze praat over rolmodellen en inspiratie. Zelf hoopt ze dat ook voor anderen te zijn. Dat ze een voorbeeld is, blijkt uit de levensgrote abri’s met haar foto die de Dapperbuurt sierden. Een initiatief van Dappere Ondernemers in Amsterdam-Oost, om entrepreneurs een gezicht te geven. Deze maand staat ze in de Marie-Claire, twee kleurrijke pagina’s, over haar urban fashion en tips over haar geliefde buurt.

Té Afrikaans?

“Ooit hoorde ik van stylistes dat mijn kleding té Afrikaans was. Tja, wat is té?” Even later staat de Nederlandse actrice Georgina Verbaan in Linda Magazine en draagt op iedere foto iets uit haar collectie. “Zo zie je maar weer, mijn kleding is voor iedereen”. Verschillende klanten uit alle windstreken (“en ze dragen het niet alleen met keti-koti, zegt ze gekscherend”). Diverse modellen op de website en social media, maakt het plaatje compleet.

Van Amsterdam-Oost naar Macy’s

Bijna tien jaar later is lifestyle store ‘Culture Collective by Nomi’ een feit, een samenwerking met verschillende merken. Ook geeft Naomi workshops. Het is als een rode draad en wat perfect bij haar past; het doorgeven van kennis en waar je vandaan komt. Ze is niet bang om groot te denken. Haar wens om ooit in de Vogue te staan en in de etalage bij Macy’s, spreekt ze overtuigd uit. Gevolgd door een schaterlach. “Dat is zo on-Nederlands, om dat uit te spreken”. Ach, zo lang Naomi doet wat ze doet, is ze een inspiratie voor iedereen.

Geïnspireerd door dit verhaal?  

Kom dan op 31 mei naar het Moxi.Biz inspiratie event over Cultural Marketing: trends, brands & lifestyles met inspirerende business cases van urban fashion labels die met het omarmen van African Heritage succesvol nieuwe doelgroepen weten te bereiken. Aanmelden kan via deze link.

Bronnen

Website Nomi by Naomi

Iamawaretv interview dd. 28 mrt. 2011

Cultuurlening interview dd. 26 aug. 2014

Get Mixed Radio interview dd. 3 juli 2015

Foto credits

Black & White: Marie-Claire. Fotograaf: Yeliz Cicek

Featured blog image: Nomi By Naomi. Fall/winter 2012 collection

17,103 total views, 8 views today

You might also like...

Leave a Reply