‘De kern is verbinden. Aan de kleurrijke doelgroep laten zien dat er meer is buiten hun eigen netwerk en comfortzone. En aan een ‘witte’ organisatie dat ‘ze’ wel te bereiken zijn.’

By 2nd June 2017Interviews
natalja macnack

Natalja Macnack verzorgt vanuit ‘Macnack Verbindt’ evenementen, gastprogrammering en PR & Communicatie voor diverse organisaties, theaters en muziekartiesten.

Wie is Natalja?

Een duizendpoot met een passie voor verbinding. Mijn achtergrond is vrij divers. Ik was actief in de danswereld, ben werkzaam als communicatie marketing medewerker op een universiteit en vanuit Macnack Verbindt voer ik diverse opdrachten, veelal in de culturele sector, uit. Vanwege mijn vader die zelf altijd actief was in verbinden en organiseren, heb ik dit met de paplepel ingegoten gekregen. Via de stichting Tori Oso Utrecht die hij opgericht heeft, ben ik ook binnen de Surinaamse wereld actief. Verschillende netwerken die elkaar niet altijd kunnen vinden, verbind ik. Doordat ik diverse skills combineer, ben ik niet in een hokje te plaatsen. Dat labelen doet de buitenwereld meestal.

Wat drijft jou?

Het talent dat ik in mensen zie – waarvan ik denk dat de buitenwereld daar meer over zou moeten weten –  ik promoot dat en als er iets moois uit voort vloeit, dan word ik daar warm van. Het organiseren van huiskamer concerten is daar een voorbeeld van.

Kun je voorbeelden noemen van bijzondere verbindingen die je hebt gelegd?

De Stadsschouwburg Utrecht wilde graag een meer divers publiek bereiken. Daarom organiseerde ik bijvoorbeeld een Moederdag in Caribische sferen. Door aanpassingen in zowel de promotiekanalen, programmering als communicatie bereik(te) ik de juiste doelgroepen. De dag was een groot succes door de mix van bezoekers. Het varieerde van Surinaams, Caribisch, Marokkaans tot Nederlands en meer. Op kleinere schaal: een opdracht van een boekhandel die nog niet bekend was bij een cultureel divers publiek. Door mijn programmering hebben ze een nieuwe kleurrijke doelgroep bereikt. Voor een ideale samenwerking is het voor mij een voorwaarde dat de opdrachtgever, het publiek en ik er allemaal iets aan hebben. Een driehoek die mooi sluit.

Wat is jouw hoofddoel met ‘Macnack verbindt’?

De kern is verbinden. Aan de kleurrijke doelgroep laten zien dat er meer is buiten hun eigen netwerk en comfortzone. En aan een ‘witte’ organisatie dat ‘ze’ wel te bereiken zijn. Huur de juiste mensen in (hint) om de kleurrijke doelgroep te bereiken.

Zijn ‘witte’ organisaties bewust van hun oogkleppen?

Als voorbeeld de Stadsschouwburg Utrecht, zij wil er graag voor iedereen zijn: jong, oud en alle kleuren van de regenboog. Ze doen hun best en zijn actief op zoek naar samenwerkingen, maar ik zie en hoor van andere organisaties dat er regelmatig een (onterechte) angst bestaat. Een organisatie vraagt zich af of de eigen identiteit kwijt raakt door (te veel) samen te werken. Is de samenwerking duurzaam? Er is uitleg nodig. Ik spreek niet alleen de juiste doelgroep aan, maar doe ook de communicatie en marketing. Het hoeft elkaar niet te bijten. Voor een goede samenwerking is het handig om elkaars kwaliteiten te kennen en afspraken na te komen. Als kleurrijke organisatie boks je op tegen vooroordelen en moet je je in eerste instantie bewijzen. Zorg in ieder geval dat je de twee belangrijkste ‘basics’ op orde hebt: kom op tijd en kom je afspraken tijdig na.

Weten bedrijven/organisaties voldoende dat diversiteit gaat om business opportunities?

Wil je als organisatie divers personeel, dan moet je intern draagvlak creëren. Laat mensen zich thuis voelen binnen de organisatie. Het is geen kwestie van een hoofddoekje of een gekleurd iemand op de foto zetten. Ik heb regelmatig workshops over diversiteit bijgewoond. Deze line-up van sprekers was, net als het publiek, verre van divers, in de zin van kleurrijke diversiteit. Diversiteit zorgt voor een andere dynamiek. In de randsteden is er wel meer bewustwording, ze lopen hierin voor en zijn zich meer bewust van de business opportunities die dit met zich meebrengt.

Welke zakelijke tip zou je bedrijven/organisaties willen geven?

Aan universiteiten die voorlichting geven om toekomstige studenten te werven: ga naar andere scholen en zet meer studenten met een andere culturele afkomst in. Zo laat je gevarieerde rolmodellen zien. Praat makkelijker over de eigen diversiteit, net zoals je praat over internationale studenten met een diverse achtergrond. Natalja vraagt zich hardop af waarom er krampachtig wordt gedaan over diversiteit: ‘Is het een taboe of misschien niet politiek correct?’ Voor bedrijven/organisaties is het belangrijk hoe je je naar buiten presenteert.

 

Drie Moxi.Biz vragen aan …

Waarmee zouden bedrijven je kunnen aanspreken, met welke belangrijke waarden?

De ‘why’, kwaliteit en passie.

Welk merk spreekt jou het meeste aan en waarom?

Nike. ‘Just do it’ vind ik sterk. Dynamisch, divers, prikkelende thema’s en verhalend.

Wat is jouw favoriete commercial en waarom?

Een schaterlach…Tele2 en KPN. Gekkigheden, pakkend, droge humor. En commercials waarin Spoken Word is verwerkt.

14,577 total views, 10 views today

You might also like...

Leave a Reply