‘Een half miljard Chinezen is onder de 30 en dat is de drijvende kracht achter stromingen zoals Hip Hop.’

By 5th June 2017Interviews
Deams

Deams is Hip Hop artiest, marketing consultant en mede-oprichter van het online platform Hiphop 360. Doel van Hiphop 360 is om de Chinese en Westerse hiphop cultuur te promoten en als een brug te functioneren voor Chinese en Westerse Hip Hop artiesten. Zo is onlangs een collabo tussen Jay-Way (NL) en Young Jack (China) tot stand gebracht (track: ‘Happy Meal’).

Wie is Deams?

Artiest, spiritueel persoon, wereldreiziger: niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Ik ben niet gebonden aan één locatie. Zo heb ik gewoond in Breda, Amsterdam, New York. China tel ik niet mee, dat was maar voor een aantal maanden.

Wat drijft jou? 

Passie voor muziek en spirituele groei. Als dat er niet is, dan ga je met een stroming mee die niet strookt met wat je bent. Je passie sterft dan uit en zal je creatieve bron blokkeren. Ga ontdekken wat je ligt. Daar zal je uiteindelijk succes, in welke vorm dan ook, vinden.

Wat is jouw passie?

Mijn grootste passie is muziek; als artiest en ik geef masterclasses in Brand Marketing en Personal Strategy en Personal Branding bij verschillende muziekacademies. Verder verzorg ik consultancy voor artiesten om zichzelf als merk neer te zetten om onder andere in te spelen op het ‘stammen-instinct’ van mensen (ergens bij willen horen) waarbij het merk een connectie creëert waardoor fans zich willen binden aan een artiest. 

Wat is the ultimate brand experience?

Sensation is een goed voorbeeld. Het is niet echt mijn muziek, maar het concept spreekt me aan. Het is al uitverkocht voordat de line-up bekend is. Waarom? Omdat ze in staat zijn een muziekervaring neer te zetten dat mensen als het ware naar een andere dimensie transporteert, weg van de dagelijkse beslommeringen. Naar mijn mening is the ultimate brand experience het realiseren van een emotionele connectie en verbinding van fans aan je merk. ID&T heeft dat goed door.

Wat is jouw doel als Deams de artiest?

Om mensen iets mee te geven, maar niet met een wijzend vingertje. In al mijn songs zit een message. Ik ben als mens nog steeds aan het groeien, dus de tijd zal uitwijzen welke richting mijn muziek uiteindelijk op zal gaan. 

Hoe is Hiphop 360 ontstaan?

In 2012 trad ik in China op, maar ik had totaal geen beeld van het land. Eenmaal daar zag ik dat Hip Hop immens populair was en heb tijdens mijn 3 trips naar China mijn netwerk zorgvuldig opgebouwd. Samen met mijn partner Eddy de Heij en de Chinese Hip Hop entrepreneur Rich Luffy heeft dat uiteindelijk geleid naar het lanceren van Hiphop360. Een muziekplatform dat als een brug fungeert tussen het Westen en China.

Zie je verschillen tussen de Chinese en Nederlandse/Amerikaanse hiphopscene?

Nu niet meer, omdat Chinezen niet meer achter lopen. Alles wat we hier zien, zien zij ook. Chinezen behoren inmiddels ook tot de grootste reizigersgroep ter wereld en brengen opgedane westerse ervaringen en cultuur terug naar China. Daarbij zijn een half miljard Chinezen onder de 30 en dat is de drijvende kracht achter stromingen zoals Hip Hop. 

Wat zijn de grootste culturele verschillen tussen China en Nederland? En heb je tips voor bedrijven die hier business willen doen?

Doe eerst research naar Chinese business-etiquette, je moet de cultuur kennen. Dat begint al met het aannemen van een visitekaartje en de manier van communiceren. Ze zijn minder direct in vergelijking met de westerse zakencultuur. Houd er ook rekening mee dat er in de meeste gevallen eerst sprake is van het bezoeken van restaurants en KTV’s (exclusieve karaoke clubs) voordat er überhaupt tot zaken wordt overgegaan. Ook willen Chinezen graag met je uit eten gaan, naar karaoke clubs. Algemene tip voor bedrijven om de markt in China te benaderen: zoek goed uit op welke markt je wil focussen, in welke specifieke regio. Elke stad heeft zo zijn eigen cultuur. Verdiep je goed in een groot land als China. Tips qua branding: Hoe communiceer je? Zorg dat je meer weet over kleurgebruik, symbolen en cijfers die een bepaalde betekenis hebben. 

 

Drie Moxi.Biz vragen aan …

Hoe ben je als consument te verleiden?

Ik stel mezelf de vraag: heb ik het product nodig en past het bij mij?

Welk merk spreekt jou het meeste aan en waarom?

Nike is een sterk merk. De Swoosh alleen al is genoeg, de naam is niet meer nodig.

Wat is je favoriete commercial en waarom?

Heineken. Avontuur. Je vergeet dat ze alcohol promoten en zijn sterk in merkbeleving.

12,159 total views, 4 views today

You might also like...

Leave a Reply