Christian Louboutin en Pantène snappen het. Over kleur en (h)erkenning.

By 2nd July 2017News
Nudes en pompoms

Stel je voor…

L’Oréal heeft een eigen tv-programma en introduceert een nieuw haarproduct speciaal voor kroeshaar. Een blanke man met steil haar, de ‘expert’ presenteert het item als ‘natuurlijke krullen zijn dé trend van nu’. Hij gebruikt onjuiste termen en een Westerse kapper licht nog een en ander toe.

Onwetendheid?

Allemaal hypothetisch. L’Oréal heeft helemaal geen eigen tv-show, maar iets soortgelijks gebeurde er onlangs tijdens een item ‘Free Hair Movement, natuurlijke krullenlook helemaal in’ van RTL Boulevard. Twitter ontplofte, de reacties op Facebook waren niet mals. Er is na deze Boulevard-uitzending genoeg over geschreven en gedeeld. En terecht.

Omzet en imago

Mediabedrijf RTL verkoopt geen haarproducten en zal (waarschijnlijk) niet zo veel merken van inkomstenderving en imago-schade. Voor L’Oréal als cosmeticabedrijf zou een dergelijke publicatie met onjuiste informatie wél omzet en naamsbekendheid kosten.

Afspiegeling van de samenleving en behoefte

Krullenkapper Simcha Roedema stond onlangs in het Parool. Moxi.Biz publiceerde een deel van dat interview in een Facebook-post. Dat deel waar Simcha (zelf Joodse) sprak over ondernemerschap en lovend was over haar multiculturele team van kapsters. Een bewuste keuze om vanaf het begin met een divers team te werken. Nederland kent vele nationaliteiten en de mixed-race groep is mogelijk de snelst groeiende ‘etnische’ bevolkingsgroep in ons land. Maar tot nu toe is er nauwelijks sprake van persoonlijke herkenning in de media, politiek, mode, scholen en winkels. Kennelijk is er in een behoefte voorzien als je kijkt naar het aantal likes en tags en daardoor de best gelezen post van de Moxi.Biz facebook pagina in die week.

Kracht van (h)erkenning

Dit jaar kwam Pantène met een commercial voor haarproducten, juist voor kroeshaar, met donkere modellen. Begeleid door een voice-over in ‘Spoken Word’. Opvallend was ondermeer de boodschap ‘hoe jij je haar draagt, natural of juist gestraight, er is niet een schoonheidsideaal. Dat ‘ideaal’ was een verwijzing naar blank, steil haar. In eigen land geeft het boek Little Black Hair Book met inspirerende verhalen een goed beeld over kroes- en krulhaar. Een van de schrijfsters, fashion journaliste Janice Deul, stond pas met een artikel hierover in de Telegraaf. Louboutin lanceerde onlangs een uitbreiding van een bestaande schoenenlijn, pumps in een ‘nude’ kleur maar dan voor iedereen. En die neutrale kleur is niet alleen gerelateerd aan wit of blank. Allemaal voorbeelden van (h)erkenning, acceptatie en empowerment. Dit bereikten de merken door verdieping en onderzoek voor en door de juiste doelgroepen.

Moxi.Biz en de business benefits van diversiteit

Het integreren van diversiteit in het DNA van een bedrijf is volgens Moxi.Biz een ‘must have’ in plaats van een ‘nice to have’. Onze missie is het vergroten van het bewustzijn van de business benefits van diversiteit en het helpen van bedrijven om een meer divers publiek te bereiken. Moxi.Biz organiseert regelmatig inspirerende events rondom het thema Diversity & Business.

Foto: Christian Louboutin The Nudes Collection

30,047 total views, 9 views today

You might also like...

Leave a Reply