Nederland kent vele nationaliteiten en de mixed-race groep is een van de snelste groeiende ‘etnische’ groepen in ons land.

By 2nd July 2017News
7YNCBkG8SFaPU3I3uwdGBA_thumb_2e71

Persoonlijke interesse

‘Wie kan ik iets vragen over krul- en kroeshaar?’ Ik vroeg me dat hardop af. Zelf heb ik ook een krullenbos, maar door de actuele discussie in de media over onder andere haar en identiteit, wil ik er meer over weten. Meteen denk ik aan mijn vriendinnen, dames met veelal een bi-culturele achtergrond en ander haar dan de gemiddelde autochtone Nederlander. Ik verontschuldig me bij voorbaat voor mijn onwetendheid en wellicht ongewone vraag. De vriendenclub met Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse en Molukse roots hebben krullen en ‘kroeshaar is heel wat anders’ krijg ik als antwoord. ‘En nee, het is niet moeilijk te behandelen, als ik maar de juiste producten gebruik.’ Gelijk krijg ik linkjes doorgestuurd van handige video’s en facebook-groep met informatie. Weer wat geleerd. En dit is op persoonlijk niveau, gewoon omdat ik meer wil weten over iemands haar, maar ook culturele achtergrond.

Afspiegeling van de samenleving en behoefte

Krullenkapper Simcha Roedema stond onlangs in het Parool. Dat deel waar Simcha (zelf Joodse) sprak over ondernemerschap; waarom ze zelf startte als krullenkapper en lovend sprak over haar multiculturele team van kapsters. Een bewuste keuze om vanaf het begin met een divers team te werken. Nederland kent vele nationaliteiten en de mixed-race groep is mogelijk de snelst groeiende ‘etnische’ bevolkingsgroep in ons land. Maar tot nu toe is er nauwelijks sprake van persoonlijke herkenning in de media, politiek, mode, scholen en winkels. Kennelijk is er een behoefte voorzien als je kijkt naar het aantal likes en tags en daardoor de best gelezen post van de Moxi.Biz facebook pagina in die week.

Kracht van (h)erkenning

Dit jaar kwam Pantène met een commercial voor haarproducten, juist voor kroeshaar, met donkere modellen. Begeleid door een voice-over in ‘Spoken Word’. Opvallend was ondermeer de boodschap ‘hoe jij je haar draagt’, natural of juist gestraight, er is niet een schoonheidsideaal. Dat ‘ideaal’ was een verwijzing naar blank, steil haar. In eigen land geeft het boek Little Black Hair Book met inspirerende verhalen een goed beeld over kroes- en krulhaar. Een van de schrijfsters, fashion journaliste Janice Deul, stond onlangs met een artikel hierover in de Telegraaf. Louboutin lanceerde onlangs een schoenenlijn, pumps in een ‘nude’ kleur voor iedereen. En die neutrale kleur is niet alleen gerelateerd aan een witte kleur. Allemaal voorbeelden van (h)erkenning, acceptatie en empowerment. Dit bereiken de merken door verdieping en onderzoek voor en door de juiste doelgroepen.

Moxi.Biz en de business benefits van diversiteit

Het integreren van diversiteit in het DNA van een bedrijf is volgens Moxi.Biz een ‘must have’ in plaats van een ‘nice to have’. Onze missie is het vergroten van het bewustzijn van de business benefits van diversiteit en het helpen van bedrijven om een meer divers publiek te bereiken. Moxi.Biz organiseert regelmatig inspirerende events rondom het thema Diversity & Business.

18,250 total views, 9 views today

You might also like...

Leave a Reply