De ondernemers achter de Molukse heritage brands voelen een sterke urgentie voor cultureel behoud, met een frisse vertaling naar nu

By 14th July 2017News
Molukkendag-zaterdag-30-juli-2016-269

Het is de slotavond van het Kwaku Summer Festival 2016. De organisatie kijkt terug op een geslaagd evenement. ‘Ik denk dat het de beste editie is tot nu toe’, zegt Ivette Forster, directeur van Kwaku. Of ze nog iets speciaals gaat doen volgend jaar? ‘Ik overweeg serieus om de Molukse Dag weer te organiseren. Dat was zo’n overweldigend succes. De Molukkers kwamen vanuit heel Nederland naar Kwaku toe.’

Wie zijn Molukkers en waar komen ze vandaan?

In een notendop, tegenwoordig wonen circa 40.000 Molukkers verspreid door heel Nederland. Even terug in de geschiedenis. Mijn Molukse opa’s vochten in de tweede Wereldoorlog voor het KNIL (Koninklijk Nederlandsch-Indisch leger). In 1951 kwamen ze, met nog circa 12.500 Molukkers ongewild, maar voor hun eigen veiligheid naar Nederland. Tijdelijk, voor een half jaar was het plan. Die zes maanden werden 66 jaar. Mijn grootouders en hun generatiegenoten verlangden heimelijk naar huis. Terug naar de Molukken, zoals beloofd door de Nederlandse regering.

Die terugkeer vond nooit plaats en toch maakten onze (over)grootouders het beste ervan. Door de jaren heen zijn er in alle sectoren veel positieve ontwikkelingen en initiatieven van getalenteerde Molukse ondernemers en professionals. Het doorzettingsvermogen, veerkracht en trots van de eerste generatie zie je bij deze movers en shakers terug.

Su makan (heb je al gegeten?)

Als ik bij mijn oma kwam, vroeg ze altijd als eerste of ik al had gegeten. Ook al was het 2 uur ‘s nachts. Een vraag waar veel Molukkers zich waarschijnlijk in herkennen, want eten en gastvrijheid zijn in de cultuur verweven. Daarom is het zo fantastisch dat er voorbeelden zijn zoals Marco Silawanebessy, een succesvol chef-kok/trainer. Hij lanceerde onlangs een nieuw foodconcept ‘Qichi’ voor Esso-tankstations.

Cultureel erfgoed en Molukse merken

Heritage brands, is een marketingterm waarbij erfgoed de basis vormt om een merk neer te zetten. Bijvoorbeeld kledingmerk ‘Moluccan Islands, created with a purpose’. Verrassend is ‘Bobby’s gin’, geïnspireerd en vernoemd naar de Molukse opa van een van de oprichters. Uiteraard de inspirerende Brothers Timisela die de eerste Molukse speelfilm ‘Jefta’ maakten. Daarna volgden uitverkochte theatertours. Ze creëerden een complete movement door gewoon te doen.

Rolmodellen en biculturaliteit

De ondernemers achter de Molukse heritage brands voelen een sterke urgentie voor cultureel behoud, met een frisse vertaling naar nu en met respect voor de oorsprong. De tomeloze energie en vooruitstrevendheid om iets te bereiken zijn aanstekelijk. Het is heel mooi om te zien dat jong en oud deze positiviteit herkent. Ze zijn rolmodellen die bewijzen dat Molukkers zoveel meer zijn dan de media laten zien en dat biculturaliteit een kracht is. Met gemak gaan de succesvolle mannen en vrouwen met andere culturen en situaties om. Ze zijn een voorbeeld voor de Molukse gemeenschap en ver daarbuiten. Het beste van meerdere werelden.

Kwaku en de Molukse dag 2017

Ivette Forster maakt haar belofte waar en op zaterdag 29 juli a.s. vindt voor de tweede keer de Molukse dag op Kwaku plaats. De Molukkers maken zich op voor een dag met lekker eten, live-muziek en niet te vergeten een familiereünie. Check het programma hier.

MOXI.BIZ

Het integreren van culturele diversiteit in het DNA van een bedrijf is volgens Moxi.Biz een ‘must have’ in plaats van een ‘nice to have’ . Onze missie is het vergroten van het bewustzijn van de business benefits van diversiteit en het helpen van bedrijven om een meer cultureel divers publiek te bereiken. 

Foto: Kwaku Summer Festival

35,037 total views, 18 views today

You might also like...

3 Comments

  • R.M.S. Leatemia says:

    Mooi stuk! Maar stukje over voor hun eigen veiligheid slaat nergens op… onze opa’s wilden blijven vechten en zich aansluiten bij de RMS. Maar omdat de hollanders bang waren voor indonesie hebben ze onze opa’s en oma’s voorgelogen… en op dienstbevel naar nederland gestuurd voor tijdelijk…. dus wat nou.. vior hun eigen veiligheid… alsof ze bang waren!!!! Leg de feiten goed op tafel aub!!!!

  • R.M.S. Leatemia says:

    Onze opa’s wilden na de proclamatie vechten tegen de RI!!! Ze konden ook aansluiten bij de RI maar ze kozen voor de RMS… ze mochten demobiliseren op plaats naar keuze.. mocht vd rechter… toen bedachten de nederlanders een smoes… op dienstbevel naar Nederland.. na 4 weken op de boot… ONTSLAG …

  • Pieter Kaya says:

    Heel mooi en positief stuk over Molukse heritage brands. Goed om te laten zien dat we er zijn en onze cultuur op een positieve manier uitdragen. Een kritisch puntje ten aanzien van de geschiedenis, zoals ik het ook veel te vaak in de media te horen krijg. De Molukkers zijn niet voor hun eigen veiligheid naar Nederland gekomen. De Molukkers beschermden nota bene de Nederlanders daar. De reden dat de Molukse militairen naar Nederland zijn verscheept ligt ingewikkelder dan vaak in de media voorgesteld. De Molukse militairen kregen na de soevereiniteitsoverdracht de keus om over te stappen naar het Indonesische leger of demobilisatie op plaats van herkomst, dus de Molukken. Veel militairen kozen voor de laatste optie, maar die werd door de Indonesische regering geblokkeerd, omdat inmiddels de Republiek der Zuid-Molukken was geproclameerd. Soekarno had weinig zin in goed getrainde vechters tegenover zich te krijgen. Het KNIL zou opgeheven worden en men wilde de Molukse militairen op vijandig gebied ontwapenen. De delegatie-Aponno heeft met succes in een kort geding tegen de Nederlandse Staat afgedwongen dat de Molukse militairen niet ontwapend mochten worden. Nederland zat dus ernstig in hun maag met de Molukse militairen. Om de impasse te doorbreken heeft Nederland de Molukse militairen op dienstbevel naar Nederland laten komen om de relatie tussen Nederland en Soekarno niet verder onder druk te zetten. De suggestie dat de Molukkers een dienst is bewezen door hen hier in Nederland geborgenheid te geven is vooral propaganda voor de Nederlandse Staat en de geschiedenisboeken worden ermee vol geschreven en de media vergiftigt ons met die onwaarheden. En dat is de oorzaak van de moeizame relatie tussen Molukkers en Nederland.

Leave a Reply